Descriere
Cunoscută sub denumirea populară de ”curpen de grădină” sau ”clematite”, Clematis sunt plante căţărătoare originare din China (lujerul cu aspect de liană are cârcei care-i permit plantei să se “caţăre” şi să se fixeze pe diferite suporturi), care ne încântă cu florile lor din primăvară până toamna.
Clematitele pot ornamenta, delicat şi original, pereţii exteriori, zidurile împrejmuitoare ale grădinii, porticurile, trunchiul arborilor sau orice alt spaţiu în care îi oferiţi un şpalier.
Clematitele sunt cunoscute pentru varietatea lor: ele cuceresc orice suport de căţărat, înfrumuseţează straturile de flori, gardurile şi pereţii. Peste pergole, ele creează acoperişuri înflorite.
Detalii:
Perioadă de înflorire: martie – noiembrie
Culoarea florii: roz, galben, albastru, alb
Înălțime: 2 – 2,5 m (unele specii ajung până la 10 m)
Loc ideal: lumina şi semiumbră
Solul preferat: sol fertil, ușor drenabil
INSTRUCŢIUNI ÎNGRIJIRE:
Pentru Clematis, ideal ar fi să aibă rădăcinile într-o zonă mai răcoroasă, în timp ce partea superioară a tijelor să fie scăldată în lumină. Acest lucru se poate realiza aşezând un arbust de talie mică, în faţa unei Clematite.
Clematitele pot fi crescute şi în ghiveci.
Trebuie evitată administrarea frecventă a fertilizatorilor, deoarece aceştia favorizează creşterea frunzelor, în detrimentul florilor.
Iarna, tijele, pentru majoritatea speciilor, se usucă. Pentru a nu solicita planta inutil, se vor înlătura crengile şi frunzele uscate, pentru ca primăvara, noii lăstari răsar de la bază.
Pentru că planta, deşi agăţătoare, nu se prinde singură de şpalier, trebuie ajutată să se înfăşoare pe suportul pe care îl are la dispoziţie.
Clematis pot fi plantate tot anul, dar cel mai bun moment de plantare este din august până în octombrie, când pământul este cald.
Clematis trebuie plantate într-un sol uşor şi bine drenat, afânat cu nisip sau turbă.
Rădăcinile nu trebuie plantate culcate şi nici prea aproape de zidul casei, ci la o distanţă de aproximativ 40 cm de zid, astfel încât să poate fi udate de ploaie.
Distanţa dintre groapă şi suport nu trebuie să fie prea mare, căci altfel lăstarii se îndoaie sau cresc în direcţia greşită, în loc să se caţere vertical pe suport.
Groapa de plantare trebuie să fie de două ori mai mare decât rădăcina.
Dacă pământul este lutos, amplasaţi pe fundul gropii un strat de pietriş sau nisip, pentru drenaj.
Umpleţi groapa de plantare cu pământ afânat, de calitate.
După prima înflorire, îndepărtaţi toate capsulele de seminţe pentru a nu obosi planta.
Este bine de ştiut că soiurile cu flori bătute fac flori simple la a doua înflorire.
În primul an e bine să tăiaţi tulpina la aproximativ 50 cm deasupra unui nod, pentru a-i da posibilitatea să se ramifice.
Udarea se face abundent pentru ca rădăcinile să se prindă cât mai bine, dar trebuie să se țină cont că, clematitele sunt sensibile la umezeala stătută.
Clematitele se înmulţesc prin butaşi.